Yenidoğan Bebeğinizin İlk Saatleri

Yazar: Unknown Tarih: 08:24 Kategori: Yorum: Yorum Yap


Bebeğinizi dünya ile tanıştıran doğumdan sonraki ilk saatlerde ne olacak?
Siz ve eşiniz bebeğinizi hayranlıkla izleyerek sakin ve rahat bir dönem mi yaşacak, çocuğunuzun sevgi dolu sıcak bir atmosferde anne ve babası olacağınız uzun bir yolculuğa mı çıkacaksınız? Yoksa siz ve/veya bebeğiniz acil tedavi için doktorlar tarafından biraz hırpalanacak mısınız?


Bebeğiniz doğuncaya kadar bunu bilemeyeceksiniz. Dolayısıyla, bebeğinizle ilk buluşmanızın nasıl olacağı konusuna fazla takılmamanız önemlidir. Ancak, bebeğinizi tanımanız için onunla birlikte epeyce zaman geçirme fırsatınız olacak.
Doğum, bebek doğduktan sonra birdenbire çöken fiziksel yorgunluğun birçok kadını şaşırttığı enerjik, yoğun ve fiziksel açıdan aktif bir süreçtir.
Aynı zamanda, geçmişte kalanlar ile bebeğinizin artık kollarınızın arasında olduğu gerçeğiyle duygusal olarak yüksek düzeyde, heyecanlı, ürkmüş ve şaşkın olabilirsiniz. Birçok kadın önce büyük bir rahatlama ve ardından derin bir huzur ve sükûnet hisseder.
Normal doğumda doğum kanalından zorlanarak geçiş bebeğinizin akciğerlerindeki sıvının büyük kısmını dışarı atar. Bu şekilde, dokuz ayını amniyon sıvısının içinde geçiren bebeğiniz artık ilk nefesini almaya hazırdır.
Bebeğinizin başı dışarı çıkınca doktor genelde aspiratör adı verilen hafif bir emiş aleti ile bebeğinizin ağzı, burnu ve solunum yollarındaki sıvıyı temizler.
Bebeğiniz doğduktan sonraki ilk birkaç saniye içinde tüm oksijeni ve besinini o ana kadar göbek kordonu kanalıyla almış olan bebeğiniz fetus sirkülasyonundan yenidoğan sirkülâsyonuna geçiş yapmalıdır.
Bu şaşırtıcı değişiklik otomatik olarak meydana gelir; bebeğinizin kalbinde bir kapakçık kapanır, akciğer dokuları kanla dolar ve bebek ilk nefesini alarak akciğerlerini ve sonra damarlarını oksijenle doldurur.
Bebeğiniz doğduğunda, kordon hemen bağlanabilir ya da kordon kanı bağışı veya saklanması gibi, doktorunuzla daha önce aldığınız kararlara göre kordon kanı atımı duruncaya kadar beş dakika veya daha fazla bir gecikme olabilir.
Doğumdan sonra yaklaşık bir dakika süreyle doktorunuz bebeğinizi kontrol eder ve Apgar testi adı verilen ve beş dakika süren bir değerlendirme yaparak beş puanlık bir ölçeğe göre bebeğinize on üzerinden ‘puan’ verir.
Bu testle bebeğinizin rengi, solunumu, kalp atım hızı, kas tonusu ve uyaranlara karşı tepkisi her birine 0, 1 veya 2 puan verilerek hesaplanır.
Birçok bebek bir dakikada 9 puan ve beş dakikada 10 puan alabilir; ancak, bebeğin doğumu zor olduysa, bu puan beşin altına düşebilir.
Bu skor bebeğin doğum sırasında ne kadar travma aldığı ve iyileşme durumunun ne olacağı hakkında doktorlara bir fikir verebilir.
Altı puanın üzerindeki her şey normaldir. Altı puanın altında olanlarla derhal ilgilenilmelidir. Üç puanın altı ise bebeğin resüsitasyon gerektirebileceğini gösterir.

0 yorum: