Baby-Boomstyle : Tebrikler hamilesiniz! Peki şimdi neler olacak?

Yazar: Unknown Tarih: 02:41 Kategori: Yorum: Yorum Yap

Bebek Gelişimi
Tebrikler hamilesiniz! Peki şimdi neler olacak?
Hormonlarınız bir süredir size anne olmanızın vakti geldiğini fısıldıyordu. Bir bebek resmi bile gördüğünüzde içinizde garip bir duygu hissediyorsunuz. Siz farketmeden bu duygu sizi hayatınızın en büyük deneyimine hazırladı bile. Şimdi miniğinizi kucağınıza almaya karar verdiniz. Tebrikler hamilesiniz! Peki hamilelik serüveninde sizi neler bekliyor?
1. Ay : Vücudunuz yeni bir döneme giriyor.
Adetten kesildiğiniz ilk ayınızda sabah bulantıları, hassasiyet, şişkinlik, uyku düzensizliği, yorgunluk gibi şikayetleriniz olabilir. Vücudunuzun yeni bir hormonal dengeye alışmaya çalıştığı bu dönemde bu gibi şikayetler gayet normaldir. Siz bebeğinize alışmaya çalışırken vücudunuz bebeğinizi gelişirken koruyacak plasentayı oluşturmuş ve hormon yapmaya başlamıştır. Bebeğiniz embriyo denen hücreden gelişmeye başlar ve bu dönemde baş ve vücuda sahiptir. Bebeğinizin beyni, ağzı, gözleri, iç kulakları ve sindirim sistemi gelişmeye, sinir sistemi, beyni, kalbi ve akciğerleri şekillenmeye başlamıştır. İlk ayınızın sonunda embriyo yaklaşık 6 cmm büyüklüğüne ulaşır.
2. Ay : Bebeğinizin kalbi dakikada 150 kez çarpıyor!
İlk ayda hissettiğiniz şişkinlik ve hassasiyetin devam ettiği bu dönemde şikayetlerinize mide yanması, sık idrara gitme, yiyeceklere karşı aşırı istek ya da isteksizlik, kabızlık, baş dönmesi fenalaşma eklenebilir. Karnınızın büyüdüğünü farkedersiniz ve kramp ya da sancı hissedebilirsiniz. Bu sırada vücudunuza iyice yerleşen bebeğinizin böbrek, kalp, sinir sistemi gelişmeye, esas organ ve sistemleri tam olmasa da belirginleşir. El ve ayak parmakları büyümeye, bacakları uzmaya, kıkırdak dokuları gelilmeye başlar. Yüz özelliklerini almaya başlar. Embriyodan gelişip bu dönemden itibaren fetus adını alan bebeğiniz siz farketmeseniz de hareket etmeye başlar ve 2,5 cm büyüklüğündedir.
3. Ay : Savulun,tekmelemeler geliyor!
Psikolojik olarak ilk ay belirtilerine alıştığınız bu dönemde karnınızı iyiden iyiye hissetmeye başlarsınız. Kıyafetleriniz bel ve göğüslerinizin büyümesiyle size dar gelmeye başlar. Cildinizdeki gerilme sizi rahatsız ederken göbeğinizin üstünden aşağıya doğru uzanan koyu çizgi bir süre orada kalabilir. Duygusal iniş çıkışlar yaşayabileceğiniz bu dönemde dalgalı ruh haliniz gayet normaldir. Siz vücudunuzdaki bu değişikliklere alışmaya çalışırken bebeğinizin yüzü şekillenmeye başlamış başı dikleşmiştir. Ayın sonuna doğru organları çalışmaya başlar ve idrarını bir torba şeklinde oluşmuş idrar torbasına yapar. İleride eline geçecek herşeyi kemireceği dişleri gelişmeye başlar ve kafası tüylenir. Cinsel organlarının da gelişmeye başladığı bu dönemde boyu artık 2 katına çıkmıştır ve yaklaşık 6 cm, ağırlığı 15g’dır.
4. Ay : Başparmağını emmeye başladı bile!
Sabah bulantıları ve yorgunluğunuzu daha az hissedeceğiniz bu dönemde rahminizdeki ilk kıpırdanmaları yaşabilirsiniz. Göbeğinizin iyiden iyiye kendini belli edeceği bu ayda rahminizin büyümesine paralel olarak kısa süreli sancılar duyabilirsiniz. Ancak bu aydan itibaran siz bebeğinize o da size alışmaya başlamıştır. Bebeğinizin saçı, kaşları el ve ayak tırnakları şekillenir ve ses telleri, tad alma duyusu gelişir. Başparmağını emmeye başlar ve ışığa duyarlılık gösterir. Bu ayda bebeğinizin tüm organları gelişmiştir ve bebeğiniz soluk alma verme işlemini amniyon sıvısını içine çekerek gerçekleştirir. Bebeğinizin iskeletinin henüz yumuşak olduğu bu dönemde gelişim hızlıdır ve 12-14 cm boyuna, 250 g ağırlığına ulaşır.
Hamilelikte bebek gelişimi
5. Ay : Kız mı, erkek mi?
İştahınızın oldukça açıldığı bu dönemde kilonuza dikkat etmelisiniz. Rahmin karın içinde iyice büyüdüğü 5. Ayda göğüslerinizden colostrum denen ilk süt gelebilir ve göğüs ucunuzun rengi koyulaşmaya başlayabilir. Saçlarınızda bir parlama olur ve cildiniz güzelleşir. Vücudunuzun taşıdığı ağırlık nedeniyle sırt ve bel ağrıları yaşabilirsiniz. Siz psikolojik olarak da bebeğinizle bir bütün olduğunuz bu dönemde bebeğiniz aktifleşmiştir. Beyinde koku, tat, görme ve dokunma alanları gelişmeye başlamış, duyusal gelişimi için önemli bir evreye girmiştir. Bu dönemden itibaren bebeğinize şarkı söyler ve kitap okursanız sizi duyabilir. Düzenli olarak uyur ve uyanır, el ve tırnakları büyümeye diş kökleri gelişmeye başlar. Artık cinsiyeti belirlenmiştir ve boyutları geçen ayların iki katına çıkmıştır. Boyu yaklaşık 20 cm, ağırlığı 500 g’dır.
6. Ay : Bebeğiniz size tepki veriyor!
Vücudunuzun iyice genişlediği bu dönemde cildinizde çatlaklar, diş etlerinizde kanamalar olabilir. Ağır yağlı ve kızarmış yiyecekler mide yanmasına neden olur. Işığa karşı duyarlı olabileceğiniz bu dönemde rahim kaslarındaki gerilme sizi doğuma hazırlar. Eğer kasılmalar saatte 4 veya üstüne çıkarsa doktorunuzla görüşmeniz gerekir. Bu dönemde bebeğinizin dudakları daha belirgindir ve gözleri gelişmiştir. Işık kaynağına göre bağını çevirebilir, hıçkırabilir, öksürebilir. Ciğerlerinde hanüz hava olmasa bile bazı solunum hareketlerini yapar. Bu dönemde bebeğinizin cildi hala kırmızı, kırışıktır ve 4 saatte bir kendini yenileyen amniyo svısı ile korunmaktadır. Boyu 28-35 cm, ağırlığı 700-900 cm civarındadır.
7. Ay : Gelişimini tamamlamak üzere!
Bebeğin en fazla büyüdüğü bu periyotta bedeninizdeki değişimler hızlanır. Rahim göğüs kafesine yice yaklaşır ve nefes darlığına neden olabilir. Bacak krampları, sırt ağrıları ve basur gibi rahatsızlıkla yaşanabilir. Bebeğinizin yvaş yavaş aşağıya inmeye başladığını hissettiğiniz bu dönemde hamileliğe ait geçmiş dönem belirtilerini daha ağır hissedersiniz. Psikolojik olarak hassaslaşacağnız bu dönemde doğum ve annelik hakkında endişeler yaşabilirsiniz. Sizin ağırlaştığnız bu dönem bebeğinizin hareketlendiği zamandır. Bebeğinizin cildi halen kırmızı ve kırışıktır. Beyin ve sinir sistemi gelişir, uyuma ve uyanma zamanlarını hissedebilirsiniz. Eğer erkekse testisleri skrotuma doğru aşağıya hareket eder. Kan üretimini kemik iliği yapmaya başlar ve akciğeri gaz değişimini yapacak kadar güçlenmiştir. Bebeğinizin boyu 35 cm, ağırlığı 1300-1500 g civarındadır.
8. Ay : Bebeğiniz yeni dünyasına neredeyse hazır!
Yalancı doğum sancıları hissedebileceğiniz bu dönemde uyumakta zorluk çekebilirsiniz. Mide rahatsılıklarınız artabilir ve kabızlık yaşayabilirsiniz. Bu dönemde şikayetlerinizi diğer aylardan daha belirgin hissetmeye başlarsınız. Bebeğinizin beslenmeye en çok ihtiyaç duyduğu bu dönemde sizinde iştahınız iyice açılabilir. 8. Ayda bebeğinizin tekmeleri daha güçlü hissedilir. Dışarıdaki sesleri duyup tepki verebilir. Gözleri artık açıktır ve ışığa duyarlıdır. Kemiklerin sertleşmeye devam ettiği bu dönemde amniyon sıvı doruğa ulaşır. Bebeğinizin bağışıklık sistemi gelişmeye ve kendi antikorlarını üretmeye başlamıştır. Cildinin pembeleştiği bu dönemde bebeğiniz dış dünyaya tamamen hazırdır. Bebeğinizin boyu 40*45 cm, ağırlığı ise 2000-2500 g civarındadır.
9. Ay : Birlikte tatlı bir maceraya hazır mısınız?
Bir başka maceraya başlayacağınız keyifli bir yolculuğun sonuna geldiniz. Artık karnınızdaki basıncı bebeğin aşağıya doğru inişini iyice hissediyorsunuz. Nefes alma konusunda diğer aylara göre rahatladınız. Bu dönemde kasılmalarınız sıklaşır ve kalçanızdan leğen kemiğinize bir ağrı hissedebilirsiniz. Oturduğunuz yerden kalkmakta zorluk yaşayabilir uyumakta zorluk çekebilirsiniz. Bu son ayınızda tüm bunların yanında hissedeceğiniz en belirgin şey ise heyecandır. Siz bebeğinizle kucağınıza almanın heyecanını yaşamaya, o dış dünya ile tanışmaya hazırlanır. Bebeğinizin kafa kemikleri doğumu kolaylaştırmak için yumuşaktır ve rahime doğru döner. Hareketleri kısıtlandığından daha sessizdir. Uyku ve uyanıklık dönemleri vardır. Giderek tombullaşır ve derisi pembeleşir. Artık sizinle uzun bir maceraya atılmaya hazırdır.

0 yorum: